Zelf vuurwerk afsteken

Tijdens Las Fallas hoor je altijd vuurwerk om je heen. Dit wordt afgestoken door de inwoners van Valencia maar ook door de toeristen. Zeker wanneer je door een wijk zoals Ruzafa loopt, zie je tientallen mensen en kinderen vuurwerk afsteken. Loop je s'avonds door het Turia park, dan kom je veel oudere vuurwerkafstekers tegen, waaronder Nederlanders. 

Wat voor vuurwerk is er te koop?

Tijdens Las Fallas kun je in Valencia op veel plekken vuurwerk kopen. Op de kaart hieronder vind je de grotere winkels met een beter assortiment. In Spanje kunnen particulieren alleen consumentenvuurwerk kopen. Je komt dus de gebruikelijke dingen tegen zoals cakes (Niet zo groot als de Nederlandse), fonteinen en vooral veel verschillende soorten klein vuurwerk. Verder is er wel wat harder knalvuurwerk te koop dan we in Nederland gewend zijn zoals de Spaanse vlinders, vlindermatten en verschillende soorten vuurpijlen met een knal.

Ondanks dat je dit soort vuurwerk gewoon kan kopen, is het eigenlijk weer niet toegestaan om het bij je te hebben en/of af te steken want officieel mogen alleen de leden van Falla verenigingen dat doen.

Regelgeving

Er is in Valencia veel te koop voor particulieren maar eigenlijk mag je helemaal geen vuurwerk afsteken. Sterker nog, veel soorten vuurwerk mag je niet eens bij je hebben. Officieel mag vuurwerk alleen worden afgestoken binnen de afgezette ruimtes van de falla verenigingen, door leden van de vereniging.

Er is een gedoogbeleid wat betreft vuurwerk afsteken op plekken buiten deze ruimtes: Houdt het klein, netjes en zorg vooral dat je geen overlast veroorzaakt. Kijk goed naar hoe de Valencianen en hun kinderen vuurwerk afsteken. Zij weten precies hoe het leuk blijft en hoe het binnen het gedoogbeleid past. Omdat je te maken hebt met een gedoogbeleid zal het zo zijn dat de ene agent meer tolereert dan de andere. En dat er op de ene dag meer wordt getolereerd dan op de andere. Wees hier erg voorzichtig mee en hou rekening met de Valencianen.

Vanaf 2019 geldt er een beleid met betrekking tot afsteektijden; Vuurwerk mag niet worden afgestoken tussen middernacht en 7:00 s'ochtends.

Let op: Alleen het echt kleine vuurwerk zoals kleine knallertjes, fonteintjes en dat soort dingen past binnen het gedoogbeleid. Al het grotere vuurwerk wordt niet getolereerd, ook al is het gewoon verkrijgbaar.