Hogueras in Alicante

Dit op zich zelf staande festival in Alicante, wat zich ieder jaar in juni afspeelt, heeft weliswaar niet direct met Las Fallas te maken, maar er zijn zo veel overeenkomsten dat het voor fervente Fallas bezoekers toch de moeite waard is om eens te bezoeken. En dat is voor ons weer reden genoeg om er een korte pagina aan te besteden.

Wat?

Hogueras heeft alle bekende elementen: Vuurwerk waaronder de mascletà, monumenten (Die wij kennen als de Falla's, ofwel de metershoge kunstwerken), het bloemenoffer zoals de ofrenda zoals wij die kennen en tot slot de verbranding van alle monumenten in de nacht van 24 op 25 juni. Hogueras betekent letterlijk 'vreugdevuren' en is een feest ter ere van San Juan (Johannes de Doper)

Wanneer?

Let op! Hogueras 2020 :: Vanwege de uitbraak van het Corona-virus is het nog niet duidelijk of en wanneer Hogueras 2020 plaats gaat vinden.

Hogueras wordt in de hele maand juni gevierd maar het hoogtepunt van de feesten en evenementen vinden plaats tussen 20 en 24 juni. In de nacht van 24 op 25 juni eindigt het festival met de verbranding van alle beelden. Vuurwerkliefhebbers, opgelet: Na deze verbranding is het nog niet geheel klaar want van 25 tot en met 29 juni zijn er 5 siervuurwerkshows. (Internationale vuurwerkcompetitie).

Waar?

De San Juan viering is in heel Spanje bekend en praktisch overal wordt er wel iets mee gedaan. De feesten in Alicante zijn echter het meest uitbundig en hier is het uitgegroeid tot een echt festival. 

Het verloop van 20 tot en met 24 juni in het kort

  • Op 20 juni is er de 'Planta' van alle beelden, de dag waarop de kunstwerken van hout en piepschuim klaar moeten zijn.
  • Op 21 en 22 juni is er het bloemenoffer.
  • Van 20 juni tot en met 24 juni is er een mascletà op Plaza de los Luceros
  • Van 21 juni tot en met 24 juni is er iedere ochtend om 8:00 een despertà. (Optocht met knalerwten om Alicante wakker te maken)
  • In de nacht van 23 op 24 juni is de eigenlijke viering van San Juan. Duizenden mensen verzamelen zich in de avond op het strand voor het ontsteken van kampvuren.
  • In de nacht van 24 juni wordt er vanaf Monte Benacantil een heel speciaal stuk vuurwerk afgestoken: De Palmera. Deze gigantische palmboom van vuur in de lucht is het startschot voor de verbranding van alle kunstwerken die in Alicante staan.
  • Vanaf 25 tot en met 29 juni is Hogueras eigenlijk al afgelopen maar is er een vuurwerkcompetitie waarbij 5 verschillende vuurwerkshows vanaf het strand worden ontstoken.
  • Gedurende de dagen is het overal feest in de stad!

Lees hier ons reisverslag van 2017 >>>

Meer info vind je op de officiele website van Hogueras >>>