Het bloemenoffer

Categorie: fallas festival Gepubliceerd: donderdag 09-06-2016

Een belangrijk onderdeel van Las Fallas is "la ofrenda". Op 17 en 18 maart tussen 15:00 tot s'avonds laat lopen duizenden fallera's, fallero's en andere leden van falla verenigingen naar het Plaza de la Virgin om daar bloemen achter te laten bij het grote houten beeld wat daar is neergezet. Nagenoeg alle falla verenigingen van Valencia, bijna 400, komen op deze manier een bloemenoffer brengen aan de Virgen de los Desamparados (De beschermheilige van de hulpbehoevenden). Deze processie is één van de belangrijkste en meest emotionele elementen van Las Fallas en heeft een katholieke oorsprong.

Vanuit iedere uithoek van Valencia komen verschillende leden van de falla verenigingen met een eigen muziekkorps, een bloemstuk en de rode of witte anjers waarmee het houten beeld in de loop van de twee dagen durende bloemenoffer zal worden bekleed. Duizenden fallera's, fallero's, leden van muziekbandjes en andere leden van de verenigingen lopen richting Plaza de La Virgin met hetzelfde einddoel, het neerzetten van het bloemstuk en het afgeven van de anjers aan één van de mannen die het houten beeld opklimmen om ze te plaatsen. In totaal zijn er jaarlijks ruim 100.000 deelnemers verspreid over de twee dagen.

Per falla vereniging loopt altijd een vaandeldrager voorop met de naam van de falla. Daarna de fallera mayor van de vereniging, vervolgens de allerjongste fallera's en fallero's, gevolgd door de oudere fallera's en fallero's. Tot slot de andere leden van de falla vereniging en een muziekband die vaak tradiotionele Valenciaanse muziek speelt. Rondom het centrum van de stad komen vanuit de grotere wegen al deze groepen bij elkaar en op onder andere Carrer de Sant Vicent Màrtir (Een grotere weg tussen het stadscentrum en Plaza de La Virgin) is het één onafgebroken grote stoet van fallera's, fallero's, muziekbandjes en veel bloemen, twee dagen achteréén tot laat in de avond. 

In de loop van deze twee dagen zal het houten geraamte veranderen in een prachtig Maria beeld met een rood-wit bloemenkleed in een bepaald patroon; Ieder jaar een ander. Het plein zelf veranderd door het plaatsen van de bloemstukken in één grote bloemenzee om het beeld heen, in allerlei kleuren.

La ofrenda heeft voor de religieuze fallera's een zeer belangrijke betekenis tijdens het festival en velen zullen in tranen schieten bij het zien van het Maria beeld op het plein of tijdens het afgeven van de bloemen. 

Praktische informatie

La ofrenda trekt een grote hoeveelheid mensen naar de binnenstad, zowel deelnemers als toeschouwers. Zeker rondom het Plaza de La Virgin zorgt dit ervoor dat je op sommige plekken heel slecht of helemaal niet van A naar B kan lopen. De hoofdwegen binnen het centrum zullen zijn afgesloten voor verkeer en als je wil oversteken, zul je vaak even moeten wachten tot er een bepaalde hoeveelheid deelnemers van de optochten voorbij zijn.

Op 17 en 18 maart zijn de optochten haast niet te missen want ze komen overal vandaan. Waar je zeker even een kijkje moeten nemen is op het Plaza de la Virgin, de plek waar de fallera's de anjers afgeven. Het is hier enorm druk tijdens de twee dagen van het bloemenoffer maar de emotionele lading van deze gebeurtenis én de belangrijke plaats die de gebeurtenis inneemt binnen het festival zijn reden genoeg om deze drukte te trotseren.

Ben je er op 20 maart nog steeds? Bezoek dan het Plaza de la Virgin nogmaals. Het is minder druk dan de afgelopen dagen en je kan nu gewoon langs de bloemenzee en om het Maria beeld die nu volledig aangekleed is met anjers, heen lopen.