Openbaar vervoer

Reizen door de stad met het openbaar vervoer is goed geregeld in Valencia. Tijdens Las Fallas kan het echter wel bijzonder druk zijn, met name in de metro's. Sommige metrostations worden zelfs afgesloten tijdens bepaalde evenementen. Op de website van EMT Valencia vind je uitgebreide informatie in het Engels.

Metro

Er zijn drie metrolijnen en drie bovengrondse tramlijnen in Valencia met prima verbindingen onderling en goede bereikbaarheid van grote delen van de stad. In de nacht rijden de metro's niet, de eerste vertrekt rond 5:30 en de laatste rond 22:30, afhankelijk van het metrostation. 

Vanaf het vliegveld naar het centrum

Vanaf het vliegveld zijn er twee directe lijnen (3: Rode lijn en 5: Groene lijn)  het centrum van de stad. Als je uit de aankomsthal komt, ga je linksaf door de hal tot je de roltrappen naar beneden ziet. Hier kun je meteen een kaartje kopen uit één van de automaten. In ongeveer 20 minuten ben je bij één van de centrale stations in de stad; Colón of Xàtiva.

Als je met zijn tweeën bent en jullie zijn van plan om tijdens jullie verblijf de metro nog enkele keren te gebruiken, dan koop je op het vliegveld het beste een 10-ritten kaart voor zone ABCD. Als je de ritjes van en naar het vliegveld daar vanaf haalt, heb je nog 6 ritjes over, voor ieder 3. Deze kaart is op de automaat aangegeven als "10 Journey Travel Card Zona ABCD".

Je kan binnen één rit gewoon overstappen op een andere lijn zonder dat je dat een extra rit kost op je 10-ritten kaart.

Tip: Als je met zijn tweeën op één kaart reist, pakt de tweede reiziger het kaartje eruit nadat hij voor de eerste reiziger het poortje heeft geopend om hem vervolgens weer op dezelfde manier te gebruiken.erin te steken.

Voor meer informatie: Website van Metrovalencia

Bus

Op de wat grotere wegen en pleinen vind je praktisch op iedere hoek van de straat wel een bushalte waar verschillende lijnen af en aan rijden. De bussen in Valencia zijn rood en herkenbaar aan het lijnnummer en de eindbestemming, aan de voorkant.

Kaartjes

Als je slechts een enkele keer van de bus gebruikt maakt, kun je het beste een kaartje bij de chauffeur kopen als je instapt. Die kost altijd 1.50 euro, ongeacht waar je weer uitstapt.

Als je van plan bent om de bus vaker te gebruiken dan wordt het interessant om een 10-ritten kaart aan te schaffen voor 10 euro. Deze 10-ritten kaart heet in Valencia de 'Bonobus' en je kan hem iedere keer als je de bus instapt, scannen voor de paal bij de chauffeur. Je ziet dan meteen het aantal overgebleven ritjes staan op de paal. 

Plattegrond

Op de website van EMT Valencia vind je een uitgebreide interactieve kaart van Valencia met alle bushaltes en nummers van buslijnen. Bij de verschillende bushaltes zie je ook heel vaak een kaart met de verbindingen van en naar die betreffende halte.

Taxi

Taxi's in Valencia zijn een stuk goedkoper dan je misschien gewend bent van bij ons in Nederland

Tarieven

De tarieven worden aangegeven op een overzicht in de taxi zelf en op deze website. Vanaf de luchthaven naar het centrum van de stad kost afhankelijk van het tijdstip en dag, ongeveer 20 euro.

Waar en hoe?

Taxi's kom je praktisch overal in de stad wel tegen en met name in het centrum is het niet al te moeilijk om in korte tijd een taxi te vinden. Als je er één tegenkomt en er brandt een groen licht bovenop te taxi, dan kun je je gewoon je hand opsteken om hem te laten stoppen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal taxistandplaatsen, waar je naar toe kunt lopen en waar je altijd wel een taxi zal vinden. Deze zijn altijd te vinden in de buurt van drukke plaatsen en grotere pleinen.