UNESCO Werelderfgoed: Las Fallas

Het Fallas festival komt vanaf heden als immaterieel cultureel erfgoed op de UNESCO werelderfgoedlijst te staan.

Tijdens de jaarlijkse zitting van het comité voor het behoud van immmaterieel cultureel erfgoed in Addis Ababa, is besloten dat het Las Fallas festival van Valencia op de werelderfgoedlijst komt te staan. Deze zitting werd gehouden van 28 november tot 2 december in het African Union Conference centre in Addis Ababa, Ethiopië.

De Junta Central Fallera (Overkoepelende organisatie van Las Fallas) is begin 2016 begonnen met een wereldwijze promotiecampagne, voor het festival en voor de plek op de UNESCO werelderfgoedlijst. Als resultaat hiervan is het festival door 75 ambassadeurs via verschillende social media en websites gepromoot op allerlei manieren en dat heeft haar vruchten afgeworpen.

De werelderfgoedlijst ontstond in 1959 toen men tijdens de bouw van een stuwdam in Egypte, een reddingsactie op touw zette om 3000 jaar oude tempels die in de vallei stonden, te redden. Erfgoed wat op de lijst staat, wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Men ziet het behoud of voortbestaan van het erfgoed dan ook als zeer belangrijk.

(Foto: Junta Central Fallera)