Maatregelen tijdens de mascletà

De gemeente Valencia heeft samen met de politie besloten dat er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn tijdens de mascletà.

De mascletà, de knalvuurwerkshow die tijdens Las Fallas dagelijks plaatsvindt, trekt duizenden bezoekers. Gezien de huidige ontwikkelingen en dreiging heeft men besloten dat er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn die ervoor moeten zorgen dat tijdens een calamiteit het Plaza Del Ayuntamiento bereikbaar is voor hulpdiensten en anderzijds gemakkelijker te verlaten is voor de toeschouwers. 

De eerste maatregel is het creëren van twee nooduitgangen / ingangen. Voor zover wij hebben begrepen zijn dit wegen die volledig vrij zullen worden gehouden zodat hulpdiensten gemakkelijk op en van het plein kunnen. Het gaat hier over de wegen Carrer de la Sang (Tussen het gemeentehuis en broodjeszaak Pans) en Carrer de Les Barques (Hoofdstraat tussen burger king/ taco bell en Caixa bank.) 

Daarnaast loopt er een -bijna afgerond- onderzoek naar het volledig obstakelvrij maken van de grotere toegangswegen naar het plein. Er wordt gesproken over:

-Carrer de Sant Pau
-Av. del Marqués de Sotelo
-Passeig de Russafa
-Carrer de Sant Vicent Màrtir van Plaza del Ayuntamiento tot plaza de la Reina
-Avinguda de María Cristina tot Plaza del Mercado
 
Obstakelvrij betekent ook dat er minstens één, maar waarschijnlijk twee Falla's gaan verhuizen:
De grote Falla Ribera-Convento Santa Clara in Av. del Marqués de Sotelo (Op de grote hoofdweg vanaf het station naar het plein), gaat schuin naar de overkant nét op de hoofdweg Carrer de Xativa staan waardoor de brede weg van het station naar het plein geheel vrij wordt.
Tevens wordt er gesproken over de verhuizing van Falla San Vicente-Periodista Azzati, in de eerste zijstraat net ten zuiden van het gemeentehuis.
 
Verder worden er vier toegangswegen genoemd die als evacuatieroute zullen dienen. Dat zijn:
 
-Carrer d'en Llop (Het smalle straatje langs Hostal Venecia)
-Carrer de Cotanda (Het smalle straatje tussen Hostal Venecia en Hotel melia Plaza
-Carrer del Periodista Azzati (Ten Zuiden van het gemeentehuis)
-Carrer de Roger de Llòria (Het verlengde van bovengenoemde straat, vanaf de andere kant van het plein)
 
Het is voor ons momenteel onduidelijk of deze vier straten volledig afgesloten zullen gaan worden voor toeschouwers, maar vermoedelijk is dat wel het geval.