Blog :: De dagen vliegen helaas voorbij

Op het moment van typen is de eerste grote siervuurwerkshow al geweest en zijn we begonnen met de beste dagen van Fallas.

De tijd vliegt dus voorbij als je in Valencia bent, voor je er erg in hebt ben je alweer begonnen aan de laatste dagen :-( 
Dat zijn echter wél de allerbeste dagen van het festival dus we hebben zeker nog wat moois in het verschiet!

13-3-2017

De weervoorspellingen voorafgaand aan de Fallas week waren niet al te best. Achteraf blijkt dat alleen maandag een bijzonder slechte dag was, gelukkig. Voor ons een mooie gelegenheid om te verhuizen van ons kleine kamertje met uitzicht aan het plein naar ons ruime appartement zonder uitzicht aan het plein. En s'avonds hebben wij als 'groepsuitje' van de ambassadeurs club de ninot tentoonstelling bezocht. Tijdens het openingsweekend was ik daar al geweest maar het was toch een mooie gelegenheid om met andere ambassadeurs te spreken én om mijn vrouw deze tentoonstelling te laten zien.

14-3-2017 en 15-3-2017, Bocht 7

De volgende morgen: Een strakblauwe lucht :-) En vandaag zal er weer een mascletà zijn, gisteren was hij in verband met de slechte weersomstandigheden afgelast. Wij hebben geen balkon meer en als je hem toch goed wil kunnen zien, moet je ruim op tijd op het plein zijn. Hij begint om 14:00 en rond 11:30 worden de beste plekken al ingenomen.

Rond die tijd komen wij aan bij bocht 7 van Valencia. Beter gezegd, tegenover bloemenstalletje nummer 7 waar een groot deel van de Hollandse afvaardiging zich bevindt. De tijd gaat hier vliegensvlug en om 14:00 staan er 10-tallen Nederlanders -De meesten nét aangekomen- mee te juichen en te springen op het geluid van de Mascletà. Supergaaf!

De volgende dag is het niet anders, al vond ik de Mascletà een heel stuk minder dan die van de 14de. Onder het genot van Cava, confettiekanonnen en taart wordt vandaag de verjaardag gevierd van een Spaanse vaste bezoekster van bocht 7.

Ruzafa

Op de 14de in de avond bezoeken wij de wijk Ruzafa en dat is beslist de meest levendige wijk van Valencia, tijdens Fallas. Hier wordt het feest écht op straat gevierd, vindt je de grootste Falla's en de mooiste verlichte straten. Overal zie je kinderen vuurwerk afsteken en overal gonst het van de feeststemming. Om 21:30 bezochten wij falla Cuba, één van de verenigingen met een schitterende verlichte straat en een lichtshow. 

15 maart

De dag waarop het festival écht gaat losbarsten. En dat is goed te merken, het lijkt ineens een heel stuk drukker geworden in Valencia. Na de mascletà zijn we op het gemak richting de rivierbedding gelopen waar we heel even hebben gekeken naar de opbouw van de vuurwerkshow. Je kan proberen in te schatten wat voor soort show het zal worden aan de hand van hoeveel er staat maar nadat ik keer op keer de plank missloeg ben ik daar maar mee gestopt. Op het terras van de nabijgelegen bar in de rivierbedding (Bij veel Nederlanders wel bekend) hebben we de rest van de middag kunnen genieten van de zon en een heel klein beetje sangria.

s'Avonds hebben mijn vrouw en ik nog een rondje seccion especial gedaan waarin we die gigantische Falla's hebben kunnen zien. De meest tot de verbeelding sprekende was die van Plaza Del Pilar. Eigenlijk een veel te klein pleintje voor een veel te grote falla, zeker als je je bedenkt dat hij ook nog in de fik gestoken moet worden op 19 maart.

Toetje: Castillo van Pirotecnia Aitana

Maar eerst de 'Ontwaking van Fallas', zoals aangekondigd in het programma. Wij wilden een voor ons nieuwe plek proberen waar je niet al te lang hoeft te wachten, toch vooraan kan staan omdat ik een statief wil neerzetten en waar je natuurlijk niet té ver weg staat. Veeleisend, dat klopt. Maar die plek hebben we wél gevonden op de Pont de Aragon, na een tip van iemand die ik ken. Wij kwamen ongeveer 40 minuten voor de aanvang van de vuurwerkshow aan en er was nog plek genoeg vooraan.

Om 00:00 wordt Las Fallas een soort van geopend, met de l'Alba, de ontwaking. Heel veel falla verenigingen in de stad hebben een aantal cakes gekregen en de bedoeling was dat deze allemaal tegelijk worden afgestoken. 00:00 had wel iets weg van oud en nieuw bij ons in Nederland.

En dan de castillo van Aitana. Mij is vooraf ingefluisterd dat ik er niet heel veel van moet verwachten -gezien wat er op het veld stond- maar wat mij betreft hebben ze er een hele mooie eerste vuurwerkshow uit kunnen persen!

Moe en afgebrande benen van het vele lopen. Tijd om het appartement op te zoeken. En dan te bedenken dat de volgende nachten nog later zullen worden. Maar dat went langzaam :-)