Fallas 2017 Blog :: 16 Tot en met 19 maart

Op het moment van schrijven zijn we alweer in het stuk koelere Nederland, wat een wereld van verschil in alle opzichten!

En we kunnen wel zeggen dat het een mooie extra lange week was maar dat het wederom voorbij is gevlogen. We gaan in ieder geval beginnen met aftellen naar Las Fallas 2018, al duurt dat nog wel een tijdje.

16 Maart

Volgens de voorspellingen van vorige week hadden wij vandaag een iets betere dag moeten hebben met slechts enkele buien. In werkelijkheid wordt het alleen maar warmer en al bakkend in de zon kunnen we vanuit bocht 7 zien dat de temperatuurmeter op het plein al 23 graden aangeeft. Vandaag is het gevoelig drukker in Valencia. Voor een mooi plekje enigszins vooraan om de mascletà te zien, moet je meer dan twee uur vooraf aanwezig zijn. Met dit weer en de gezelligheid van de Hollanders maar zeker ook de Spanjaarden in bocht 7 is dat niet zo erg. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je niet straks rond 13:30 op klappen staat en écht even naar de wc moet.

Over de mascletà kan ik kort zijn: Ik kan hem niet meer goed voor me halen en samen met die van 17 maart zitten ze in mijn geheugen als 'mwah, geweldig om het weer mee te maken maar minder indrukwekkend als anderen'. Het is altijd geweldig om het mee te maken. Ik zie het verschil wel tussen de ene en de andere mascletà maar het heeft wat mij betreft geen nut om ze tot het gaatje met elkaar te vergelijken. We zijn er weer bij en dat is prima, zouden ze in die andere bocht 7 zeggen.

Vanaf vandaag zijn de eerste fallera's in klederdracht en prachtige kapsels weer op straat te vinden. Samen met de herkenbare muziek die door de vele muziekbandjes (Iedere falla vereniging heeft haar eigen bandje) wordt gespeeld, maakt deze dag voor mij altijd de dag waarop het fallas-gevoel écht begint te leven.

s'Avonds om half 9 zijn wij uitgenodigd in de casal (buurthuis van een falla vereniging) van Falla 99, om wat te drinken en om daarna de mini mascletà te bekijken. In gestrekte draf en achter een navigerende Nederlander aan waar wij volledig op vertrouwden, gingen we daarna naar een buitenwijk waar om 21:30 nog een mascletà zou worden afgestoken. Helaas, de eerste mascletà was té lang uitgelopen en toen wij in de buurt begonnen te komen, hoorden wij deze mascletà in de verte al af gaan. De metro bracht ons vervolgens weer terug naar Colon, vlakbij ons appartement.

Het vele lopen van de afgelopen dagen en zeker ook van deze dag, begon zijn tol te eisen. De siervuurwerkshow van Turis in de nacht van 16 maart, hebben wij vanaf ons dakterras bekeken. De afstand was prima maar wij zaten haaks op de schietrichting. Dat hebben we maar voor lief genomen voor één keer want direct daarna konden wij naar ons zeer welverdiende bed.

17 en 18 maart :: La Ofrenda.

Als je denkt dat de stad vol is, kan het altijd nog voller. En dat is wel heel duidelijk tijdens het twee dagen durende bloemenoffer (Ofrenda) waarbij het sommige plekken zo druk is dat je soms écht tijd moet incalculeren om op een bepaalde plek te komen. Reken daar ook nog eens bij dat sommige hoofdwegen van de stad volledig zijn afgesloten. Het ofrenda is een belangrijk onderdeel van Fallas. Duizenden fallera's van alle verenigingen bij elkaar, lopen naar het Plaza de la Virgin om daar een anjer te brengen aan de beschermheilige van de hulpbehoevenden van Valencia. Op het plein staat een houten maria-beeld en de duizenden anjers zullen gedurende twee dagen langzaam maar zeker het houten geraamte op een prachtige manier bedekken. Voor veel fallera's een uniek moment met de nodige tranen en emoties.

17 en 18 maart :: Pirotecnia Marti

In de nacht van 17 op 18 maart wordt de siervuurwerkshow door Pirotecnia Marti gemaakt en afgestoken. Marti is een vrouwelijke pyrotechnicus uit een familie waarin ze prima weten wat ze met vuurwerk moeten doen. Mevrouw Marti wilde altijd haar mascletà op 8 maart laten zien, want dan is het vrouwendag. Schijnbaar was de vraag om een siervuurwerkshow van dit bedrijf zo groot dat ze dit jaar de mascletà niet op vrouwendag zou schieten maar op 18 maart. Het is namelijk zo dat het bedrijf die de siervuurwerkshow s'nachts schiet, de volgende dag ook de mascletà op het plein moet schieten. In de ochtend zijn wij even gaan kijken bij het veld waar de siervuurwerkshow opgebouwd werd en dat zag er indrukwekkend uit. Onze verbazing was groot toen wij mevrouw Marti wat later tegenkwamen in een straatje in de wijk Eixample, waar nét een mascletà werd gebracht bij een falla. Mevrouw Marti had vertrouwen in haar mannen op het veld en zij hoefde er zelf niet meer bij te zijn :-)

De avond van 17 maart begint in restaurant El Forcat waar wij traditiegetrouw met vrienden gaan eten. Alweer paella Valenciana en ik heb er nadrukkelijk bij gevraagd om er geen slakken in te doen. Ik weet niet zeker of ze wel of niet smaken maar ze zien er in een maaltijd gewoon écht niet uit. De siervuurwerkshow die nacht was super en wat ons betreft mag Marti volgend jaar gewoon weer tijdens de laatste dagen komen en niet tijdens vrouwendag als wij er nog niet zijn. Wij waren positief verrast want we kregen een volledig ander soort finale dan we gewend zijn bij de siervuurwerkshows. De mascletà van de volgende dag was eveneens top en het wachten (inmiddels twee en een half uur voor een goede plek) meer dan waard.

18 op 19 maart :: Nit Del Foc

De avond en nacht van het Nit Del Foc, de laatste en grootste siervuurwerkshow van fallas, zijn altijd heel bijzonder. Het is gigantisch druk op straat, alle Spanjaarden zijn in feeststemming, er wordt gedronken en gezongen en je hoort zoveel vuurwerk om je heen dat je je afvraagt waar men in Nederland nu precies over klaagt. Na een bezoek aan een voor ons nieuw Italiaans restaurant in de leuke wijk Eixample zijn wij richting een buitenwijk gaan wandelen waar om 21:30 een mascletà zou worden afgestoken. Leuk om te zien dat minstens de helft van de aanwezigen Nederlanders zijn. De show stond één straat terug dan aangegeven in ons straat programma, ik hoop dat alle Nederlanders het hebben kunnen vinden!

Vervolgens het toetje, het Nit Del Foc. Topdrukte! Anderhalf uur vooraf zag het werkelijk zwart van de mensen rondom de vuurwerkshow van Pirotecnia Hermanos Caballer. Wij hadden een mooi plekje gevonden op onze inmiddels vertrouwde brug Pont d'Aragon. De show was mooi -wij zijn bevooroordeeld, want een beetje fan van Hermanos Caballer- maar voor een Nit Del Foc vonden we het toch wel iets te mager.

19 maart :: St. José en het einde van Fallas

Voor de mascletà van Hermanos Caballer moesten wij 3 uur vooraf al gaan zitten met onze klapstoeltjes. Zo druk was het. Om 11:00 stonden praktisch de eerste rijen al vol. Het was weer warm en de tijd gaat vrij snel voorbij op het plein. Wat ik me vooral van de mascletà kan herrinneren is geen subtiliteit maar gewoonweg één brok geweld. We hebben het einde gefilmd en die kun je hier nog even terugkijken:

Einde mascletà 19 maart >>>

Tot 15:00 in de middag zijn wij nog in de straatjes van Eixample en Ruzafa geweest om een aantal kleinere mascletà's te zien.

Na 2 jaar ging vandaag om 19:00 eindelijk de cabalgata del fuego weer door. Wij zijn via de ambassadeurs groep uitgenodigd om mee te lopen zodat we foto's konden nemen. Eigenlijk voor we ook maar iets konden zeggen stonden we met een rood pak en fakkeltjes klaar om mee te lopen in de optocht...
Vooraf was dat niet helemaal de bedoeling maar het was wel heel leuk om de fallera mayor en de hofdames de begeleiden :-) en het leverde op het eindpunt van de optocht, Porta de la Mar een eersterangs plek op!

Tot slot het slot, de Cremà. De bijna 800 verschillende Falla's die door de hele stad staan, zullen worden verbrand in de loop van de avond en nacht. Je kan ze nooit allemaal tegelijk zien en we waren nog aan het twijfelen of we er een aantal ergens in een wijk gingen bekijken of die van het gemeentehuisplein om 01:00. Het is toch die laatste geworden omdat wij een hele mooie plek kregen onder het balkon van het gemeentehuis en omdat we de falla op het plein graag zien branden -want wij vinden deze op zijn zachtst gezegd de minst mooie van de afgelopen jaren. Helaas geen mascletà nocturna zoals afgelopen jaren maar een kort en krachtige castillo. De verbranding van het beeld werd spectaculair ingeluid door Hermanos Caballer en na een allerlaatste glimp van de fallera mayor gingen wij richting het appartement. Jammer dat 9 dagen zo snel voorbij zijn gegaan maar we kunnen ook zeggen dat Las Fallas 2018 in minder dan een jaar begint.